· 

Help! Ik zie door de werknemers het team niet meer...

Het gebeurde mij vorige week nog tijdens een tweedaagse opleiding: door alle groepsprocessen raakte ik even de draad kwijt. Geen structuur, geen veiligheid, geen groepsgevoel... Vooral veel frustratie en wijzen naar elkaar. Vervelend, want dit leidde erg af van het samen leren. Gelukkig kwam de reddende engel "het vertrouwen dat de groep zichzelf corrigeert".  

Tegenwoordig ben ik meestal de trainer, maar deze keer was ik zelf deelnemer tijdens een tweedaagse training. Heerlijk om weer een keer achterover te leunen en nieuwe kennis en vaardigheden te leren. Totdat de sfeer in de groep ineens volledig veranderde van "gezellig-samen-leren" naar "ieder-voor-zich". Bijzonder hoe door een, voor mij in eerste instantie onschuldige, woordenwisseling tussen deelnemers de sfeer compleet veranderde. Er was duidelijk meer aan de hand en dit verstoorde de mogelijkheid om samen te leren.

 

De focus lag vanaf dat moment op de wensen van de individuen in de groep en niet meer op de gezamenlijke belangen. Een voor mij interessante casus, omdat dit regelmatig voor komt in teams waar ik mee werk. Hoe pak je dit als begeleider aan? Hoe stel je de gezamenlijke belangen weer voorop? 


De theorie van de training zelf was uiteindelijk de reddende engel: “Vertrouw er op dat de groep zichzelf corrigeert”. En dat gebeurde. Onder zorgvuldige begeleiding van de trainers kwamen langzaam de pijnpunten naar boven. Eigenhandig wisten we als groep oplossingen te bedenken waar uiteindelijk iedereen mee akkoord ging. Zo konden we gezamenlijk het leren voortzetten en de tweedaagse training succesvol afsluiten.

 

Door echt naar elkaar te luisteren, het gezamenlijke doel voorop te zetten en langzaam elkaar weer te vertrouwen werden we weer een groep in plaats van wat deelnemers bij elkaar. Achteraf waren voor mij de werkelijke groepsprocessen het meest leerzaam van de hele training. 

 

Dus zie jij door de werknemers het team niet meer? Vertrouw er dan op dat de groep zichzelf corrigeert als de gezamenlijke belangen weer voorop staan. MAAR, een hele belangrijke, zorg wel dat je als leidinggevende dit proces op een neutrale manier faciliteert. Anders kan een klein akkefietje escaleren, waardoor de werknemers alsnog de individuele belangen nastreven.


Wil jij ook jouw succesvolle team weer zien? Neem contact op met Femke!

 

Femke is arbeids- en organisatiepsycholoog bij Faim Advies. Het begeleiden van groeiende teams maakt haar elke dag weer blij!