Onze werkwijze

FAIM'S METHODE VOOR HET GEZAMENLIJK BEHALEN VAN DOELEN

Graag delen we onze werkwijze waarin we antwoord geven op de vraag: "Hoe bereik je als team de gewenste doelen?". Faim's methode is ontwikkeld om teams bewust te maken van de eigen verantwoordelijkheid en de vele kansen. De inhoud van de methode vormt de basis voor de werkzaamheden van Faim Advies. 

 

Faim's methode bestaat uit drie onderdelen: doelen, invloeden & randvoorwaarden en actie ondernemen. Hoe groter de samenhang tussen de drie onderdelen, hoe meer het team gezamenlijk doelen behaalt. 

Doelen - aims

Het klinkt heel logisch, maar wordt helaas vaak over het hoofd gezien: het bepalen van het doel. Wat wil je als team gezamenlijk bereiken? Een doel kan "groot", maar ook "klein" zijn. Een team kan ook meerdere doelen hebben. Zolang elk doel maar aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Iedereen kent het doel en wil hieraan meewerken.
  • Het doel is concreet en volledig uitgewerkt.
  • Het doel is voor iedereen hetzelfde.

De doelen worden bij Faim Advies ook wel aims genoemd. Een aim bevat ambitie, iets waar iedereen naar wil streven.

 

TIP! Als je snel wilt weten of jouw team aims heeft, beantwoord dan in alle eerlijkheid het volgende: "Neem een doel dat je wilt bereiken op het werk in gedachten. Wie werken hier aan mee? Is iedereen van dat doel op de hoogte? Weet iedereen precies wat het doel inhoud?" En, is dit doel een aim of een persoonlijk doel?


Invloeden & randvoorwaarden

Dit onderdeel bevat twee onderwerpen: invloeden en randvoorwaarden. Beide belangrijk voor het gezamenlijk behalen van doelen. In tegenstelling tot de aims, kan dit onderdeel voor iedere collega anders zijn. Belangrijk is dan ook om ieders invloeden en randvoorwaarden te onderzoeken en openlijk te communiceren.

 

Onder invloeden verstaan we de bijdrage van elk individu aan het behalen van het doel. De bijdragen kunnen positief en negatief zijn. Denk aan teamrollen, uitvoering van taken en persoonlijke eigenschappen.

 

De randvoorwaarden beantwoorden wat er nodig is om het doel te bereiken. Bijvoorbeeld een budget, benodigde materialen, maar ook heldere kaders, normen en waarden en passende communicatie. 

 

TIP! In de teamanalyses van Faim Advies gaan we in op de invloeden en randvoorwaarden van een team. Neem daar dus snel een kijkje.


Actie ondernemen

Waar de eerste twee onderdelen voornamelijk onderzoekend zijn, is het onderdeel actie ondernemen uitvoerend. Hier wordt de teamontwikkeling zichtbaar en vaak is dit spannend en uitdagend. 

 

Tijdens de werkzaamheden bepalen de doelen, invloeden en randvoorwaarden de te nemen route. Om de voortgang erin te houden, raden we het volgende aan:

  • Reflecteer op een structurele basis. Passen de drie onderdelen nog bij elkaar en bij het team? Is er voldoende uitdaging?
  • Vier de (kleine) successen. Wees trots op wat jullie gezamenlijk bereiken!

TIP! Kijk eens in jouw agenda. Wanneer was er voor het laatst expliciet tijd ingepland om te reflecteren op de drie onderdelen?


Behaal met deze methode gezamenlijk de doelen

Na het lezen van onze methode enthousiast geworden? En wil je weten hoe jij met jouw team gezamenlijk doelen kan behalen? Vraag dan een gratis overzichtskaart aan! We komen graag een keer langs om kennis te maken en vrijblijvend onze methode mondeling uit te leggen. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.